Divadlo Thália ponúka v 45. sezóne štyri premiéry

13.09.2014 Košice

Košice 13. septembra (TASR) - Košické maďarské Divadlo Thália prináša vo svojej jubilejnej 45. sezóne tradične štyri premiéry. Tri vlastné produkcie a jedna hosťujúca sú určené publiku, ktoré túži po zábave, ale je aj zvedavé a otvorené "duchovným dobrodružstvám". Do repertoáru sa tak dostanú dve hudobné predstavenia – upravený broadwayský muzikál a rozkošná francúzska opereta, ako aj dielo z pera maďarského klasika a jedna provokatívna súčasná dráma.

Prvou premiérou bude 27. novembra maďarská klasika Liliom – legenda z periférie veľkomesta od Ferenca Molnára. Zaujímavosťou je, že túto známu a obľúbenú maďarskú hru režíruje slovenský režisér Ľubomír Vajdička. "Myslím, že to otvorí úplne nové výklady alebo vrstvy tejto hry, ktorá je takou veľmi zvláštnou tragikomédiou. Je to niekedy melodráma, niekedy groteska a veľmi pekný emotívny ľudský príbeh," uviedol pre TASR dramaturg Divadla Thália Miklós Forgács.

Druhou premiérou bude v decembri muzikál The Casting podľa presláveného titulu Chorus Line. Táto verzia titulu sa odohráva na castingu spevákov. Predstavenie privezie do Košíc budapeštianska súkromná divadelná a filmová akadémia Színház és Film Intézet v spolupráci s Tháliou. Na javisku odznie minimálne 30 svetových hitov.

V poradí tretia premiéra, ktorú by mali uviesť vo februári 2015, bude hra maďarského autora Istvána Kerékgyártoa s názvom Spiatočka (Rükverc). Režírovať ju bude riaditeľ Divadla Thália József Czajlik. Divák v hre sleduje spätne 60 rokov života jedného človeka - od roku 2013 späť k jeho narodeniu. "Spoločne s autorom to prerobíme na košické a československé reálie, takže sa tu objavia všetky tie dekády a dôležité historické momenty, ktoré počas 60 rokov postihli tu žijúcich ľudí. Bude to, myslím, veľmi zaujímavá cesta časom aj priestorom tej našej malej histórie," doplnil Forgács.

V rámci spestrenia žánrov sa diváci môžu tešiť na budúci rok na ľahkú rozkošnú, ale aj dôvtipnú operetu Slečna Netýkavka (Mamzelle Nitouche). Zoltán Reiter, herec Divadla Thália, sa v nej prvýkrát predstaví v Košiciach ako režisér.
 

Vyberte región